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Honorable John J. Bowman
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Dear Mr., Bowman:

p1fag/to your letter concerning the

, " county recorder of deeds accept
trusteeship of a trust deed when requested
by private eitizens to do so? : '

2. Does the county recorder of deeds' signature
upon a trust deed give evidence of his acceptance
of trusteeship if so named in the deed, since
such signature is necessary and affixed for
purposes of recording?
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It is my opinion that a county recorder is under
no duty to accept trusteeship of a trust deed in the nature of
a mortgage when so appointed by the mortgagor. The recorder's
signature upon the trust deed is placed ‘thémn pursuant to
statutory duty and therefore will not serve to ést&liah the
recorder's acceptance of the trusteeship.

The office of recorder of deeds is created by section
4(c) of article VII of the Illinois Comstitution of 1970 and
pursuant to section 4(d) of article VII of the Illinois Consti-
tution, the duties of? that m:ﬂ«:e are those which are pre-
seribed by law or county ordinance, Therefore, the county
recorder is under a duty to accept trusteeship under a trust
deed only if so required by statute or county ordinance.
Because there is no statute imposing this duty upen a county
recorder, and because there is apparently no county ordinance
to this effect in DuPage County, I must conalude that the
DuPage County recorder is under no duty to aceept trusteeship
under a trust deed in the nature of a mortgage when s0 re-
‘quested by a mortgagor. o

With regard to your smnd question, in the case of
del, 1 111, 24 1, the Illinois Supreme
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Court recognized that a county recorder may act in his Qif&ci&i
capacity as a trustee or successor trustee under a trust deed,
Because an individual must consent to act as a trustes before
he can be considered to have accepted a trusteeship ortc be
vested with title to the property (Darmstadt v. Horwits, 298
I11. App. 523), the recorder would have to cxpreaa his accoptaa«
of the mamnhip. N

‘Where a trust is created by deed, the mostesfwml o
wode of signifying acceptance of the trust by the trustee is
by his signing the deed. (Patterson v. Johnson, 113 Ill, 559.)
However, thies mode of acceptance is equivocal at best in the
case of a county recorder's signature upon a trust deed because
he is under a duty to sign any instzument recorded in his office
as directed by section 11 of “AN ACT to revise the law in
relation to rmxm*“. (111¢ Rev, 8tat, 1975, ch, 115.
‘par. 11.) This section states: | '

g 11. w}\on any !.nat:umant in weiting is

recorded in the mmﬂnr'a office, the recorder

shall indorse upen such instrument a certificate

of the time (including the hour of the day) when

the same was received for recozdation (which

_ghall be ccnsidered the time of recording the

same) , and the book and page in wvhich the same

is recorded. The recorder shall sign the

:heruﬁcate or shall affix his facsimile signature

exeto

The certificate, when signed by the
recorder, or to which he has afﬂ.xed his
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facsimile signature, shall de evidence of
the facts therein stated.”

Because the recorder places his signature upon an instrument
in fulfillment of statutory duty, it cannot be said that such
signature represents his express or implied consent to accept
a trusteeship; something more is necessary, such as actf.ﬁn
taken under the trust deed. See In re Eatats 21,
1 131, 24 1; Crocker v. Lowenthal, 83 Ill. 579. I therefore
conclude that the recorder's signature, by '- itself, does Mt_
establish his acceptance of trusteeship if so named in a
trust deed in the nature of a mortgage,

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




